Het kopen van een eerste racefiets is zeker geen gemakkelijke opgave. Je bent van plan om een aantal seizoenen gebruik te maken van dezelfde fiets en wilt daarom direct de juiste keuze maken. Wat zijn de belangrijkste onderdelen van de fiets? Waar moet je op letten wanneer je in de winkel tientallen mooie frames ziet hangen? Lees snel verder voor antwoorden op deze en vele andere vragen!
Het frame
Hoe een racefiets er uit ziet wordt al snel bepaald door de kleur, de vorm en de grootte van het frame. Al deze aspecten zijn voor de een belangrijker dan voor de ander maar over een ding zijn we het eens: het moet wel style uitstralen. Het frame is het lichaam van de fiets.
Het uitkiezen van een frame kan in eerste instantie puur op het uiterlijk gaan. Het is hierbij echter wel van groot belang om te bedenken wat voor soort frame je graag wilt van de volgende soorten;
- Endurance fiets: geschikt voor het maken van lange tochten, de klassieke wielrenfiets;
- Aero fiets: speciaal gemaakt voor snelheid om te vliegen over het wegdek maar biedt veel minder comfort, geschikt voor bijvoorbeeld het rijden van een tijdrit;
- Lightweight fiets: geschikt voor het echte klimwerk door zo licht mogelijk te zijn (en daarmee ook erg duur).
Heb je moeite met het kiezen van een frame? Lees het artikel ‘de juiste framemaat berekenen‘ om er voor te zorgen dat je goed op je fiets zit.
De (versnellings)groep
De ‘groep’ die op een wielrenfiets gemonteerd is een verzameling van onderdelen. Hiermee wordt voornamelijk de kwaliteit van de fiets aangegeven. Het geeft ook direct een goed beeld van het prijskaartje van een fiets. Praktisch gezien wordt het verschil vooral duidelijk bij het schakelen. Hoe beter de onderdelen van een bepaalde set, hoe soepeler het schakelen zal verlopen. De volgende onderdelen worden bedoeld wanneer er gesproken wordt over een versnellingsgroep:
- Crankstel
- Cassette en ketting
- Shifters
- Remmen
- Voor- en achter derailleur
De bekendste fabrikant van versnellingsgroepen is het Japanse bedrijf Shimano. Dit merk houdt de volgende groepen aan (oplopend in kwaliteit).
Type | Specificaties |
Shimano Claris | Dit is de laagste en daarmee ook de goedkoopste klasse van de Shimano groepen. Als je denkt over het kopen van een goede racefiets dan kun je alle fietsen met deze groep alvast doorstrepen. |
Shimano Sora | De Sora set is al een stapje hogerop, maar is voor zelfs voor de recreatieve liefhebber een stapje te laag. |
Shimano Tiagra | Vanaf deze groep wordt er echt gesproken van goed materiaal. Een fiets met een Tiagra groep is over het algemeen goed te betalen én is er een waar je een groot aantal jaren meer vooruit kunt. Voor de beginnende wielrenner is dit misschien wel de meest geschikte versnellingsgroep. |
Shimano 105 | De 105 groep van Shimano is een uitstekende keuze. Het materiaal wat gebruikt wordt voor de montage is keihard, betrouwbaar en daarnaast ook nog eens betaalbaar.
Weet je al zeker dat je meer dan één seizoen wilt gaan fietsen maar niet de hoofdprijs wilt betalen voor een nieuwe fiets? Dan is een 105-fiets waarschijnlijk de beste keuze! |
Shimano Ultegra (Di2) | Bij fietsen met een Ultegra set of hoger kan er gesproken worden van een echt goede fiets. De set alleen is vaak niet verkrijgbaar voor minder dan €1.000. Deze komt in zowel mechanisch schakelen als elektrisch schakelen (Di2). |
Shimano Dura Ace (Di2) | De Shimano Dura Ace (Di2) versnellingsgroep is het beste van het beste van de Shimano lijn. De fietsen van professionals zijn afgesteld met deze set en zal daarom voor de beginnende of enthousiaste wielrenner net iets te duur worden. |
Daarnaast zijn er versnellingsgroepen die geproduceerd worden door Sram en Compagnolo.
Het verzet
Met een frame en een bepaalde versnellingsgroep begint de fiets al aardig vorm te krijgen. Het belangrijkste onderdeel van de gekozen groep is het verzet (lees: versnelling) wat geschakeld kan worden. Dit bestaat uit een combinatie van de cassette (achter) en het crankstel (voor). De cassette kan variëren van 7 tot 11 kransjes en de crank bestaat slechts uit twee of drie bladen. Afhankelijk van de het aantal bladen voor en achter kan een bepaalde lichte of zware versnelling geschakeld worden. Hieronder worden de verschillende combinaties besproken.
Dubbel
Vroeger was de ‘dubbel’ de enige keuze die gemaakt kon worden. Twee overwegend grote bladen voor en een aantal kleinere bladen achter zorgden er voor dat de fiets vooruit kwam. De keuze voor een bepaalde versnelling was hiermee beperkt en vaak té zwaar. Tegenwoordig zie je deze variant nog weinig.
Tripel
Een ‘tripel’ heeft zoals het woord al impliceert een drietal bladen aan de voorkant. De cassette achterop de fiets kan naar eigen voorkeur bestaan uit zeven tot twaalf kransjes. Het grote voordeel van een tripel wordt voornamelijk opgemerkt in de bergen of in een race waar hoge snelheden belangrijk zijn. Doordat er drie bladen voorop hangen is er zowel extreem licht als extreem zwaar te schakelen.
Compact
Een ‘compact’ is de nieuwste variant in dit rijtje. Hierbij zijn er voor slechts twee bladen gestoken welke praktischer werken dan de dubbel. Er kan zowel nét iets minder licht als net iets minder zwaar worden geschakeld dan met een tripel, maar toch heeft het verzet een enorm bereik.
In Nederland kun je heel goed overweg met een compact. Dit komt voornamelijk door het feit dat we een heel vlak land hebben waarbij het echte lichte verzet niet nodig is.
De wielset
De wielen die onder een racefiets zitten zorgen voor stabiliteit en aerodynamica. Voor de beginnende fietser zullen dit al snel vrij standaard aluminium wielen zijn. Dit zijn ‘zware’ wielen welke het maken van een rit een betrouwbaar gevoel geven. De stap na aluminium wielen zijn de carbon wielen. Een carbon wielset zorgt voor meer aerodynamica, minder gewicht en meer snelheid, maar zal wat van het fietscomfort afnemen. Daarnaast geldt net als voor alle onderdelen van de fiets, zodra het van carbon gemaakt is in plaats van aluminium zal er een groter prijskaartje aan verbonden zijn.
De prijs van een racefiets
Wat iemand over heeft voor een nieuwe racefiets is per persoon verschillend. Iemand die nieuw is in de sport, hoeft geeft liever niet een té groot bedrag uit. Voor een bedrag onder de €1.000 kun je geheel rijklaar zijn. Het overgrote deel (80%) van dit bedrag zal naar de racefiets gaan. Met deze prijsindicatie kun je kiezen uit veel frames met een Shimano Tiagra afmontage of een enkele met een Shimano 105 afmontage. Betrouwbare merken in deze prijsklasse, met daarbij goede specificaties, zijn Sensa (NL), Giant (TW) en Zannata (BE).
Heb je een mooie fiets gezien, maar twijfel je of het de juiste deal is? Neem persoonlijk contact met ons op en we kijken graag samen met jou naar de racefiets en specificaties!
Overige onderdelen racefiets
De volgende onderdelen zijn ook van belang om in ogenschouw te nemen bij het kiezen of kopen van een racefiets. Hier is voornamelijk persoonlijke voorkeur van grote invloed.
- Pedalen met bijbehoren kliksysteem
- Schijfremmen of blokjesremmen
- Het zadel
- Het stuur
Meer weten over de onderdelen en het onderhoud van de racefiets: